یونسکو و حمایت از زنان کار آفرین دکتر ملیکا ملک آرا ، پژوهشگر و فعال اقتصادی
به گزارش پایگاه خبری بصیرت نو؛ امروزه نقش نیروی انسانی در سازمانها و بهطور کلی نقش انسان در رشد و توسعه اقتصادی کشورها بر همگان عیان شده و این امر به حدی مورد توجه قرار گرفته که بر خلاف مولفههای انقلاب صنعتی چهارم (مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، نانو، بایو، پرینترهای سهبعدی، واقعیت افزوده، واقعیت مجازی و…) که تماماً بر محور تکنولوژی استوار بودند، مولفههای انقلاب صنعتی پنجم، تحت عنوان «انسان، پایداری، تابآوری» شکل گرفت؛ که این امر حاکی از آن است پیشرفت تکنولوژی نباید نقش انسان در جوامع را کمرنگ نماید.
امروزه موضوعاتی مانند جهانیشدن، مهاجرتهای شغلی بینالمللی، توسعه شهرها و… شاخصهای اقتصادی را دستخوش تغییر میکنند و در این بین، همواره ایجاد زیرساختها و ساز و کارهایی برای آموزش و پرورش نیروی انسانی کارآمد و با مهارت از اولویتهای اصلی دولتها و سازمانهایی مانند یونسکو است که در سطح بینالمللی اقدام به مبارزه با بیسوادی و همچنین آموزش پایه برای تمام اقشار جامعه با تاکید بر سوادآموزی، آموزش معلمان، آموزش متوسطه، آموزش فنی و حرفهای، آموزش علم و فناوری، آموزش صلح و حقوق بشر، آموزش مداوم و آموزش با تاکید بر میراث فرهنگی و معنوی و مادی، سیاست گذاری های فرهنگی و درک و گفتگوی بین مذهبی و بین فرهنگی، صنایع فرهنگی، خلاقیتها و… دارد.
اقتصادهای امروز، بنگاه های اقتصادی چابک را میطلبد تا بتوانند خود را با تغییرات همسو نمایند و در همین راستا نقش آموزش در پرورش افراد جامعه خصوصاً پرروش کارآفرینان یکی از ارکان اصلی اقتصادی محسوب میشود. پرورش کارآفرینان، حمایت از کارآفرینان، آموزش به آنها برای توسعه و بقا، بعنوان یکی از راهکارهای مهم توسعه اقتصادی از اقداماتی است که دولتها برای رونق جامعه خود برنامهریزی میکنند. بدلیل اینکه کارآفرینی، فرآیندی پویاست که منجر به ارزشآفرینی و توسعه اقتصادی میشود و همچنین از طریق آن میتوان خدمات و کالاهای با کیفیت را در اختیار مصرفکننده قرار داد، لذا از منظر اقتصاددانان، نبض اقتصاد در دست کارآفرینان است که جامعه را به سمت پیشرفت و رفاه سوق میدهند.
در اسناد بالادستی و برنامههای اقتصادی کشور، به موضوع کارآفرینی اشاره شده، اما هنوز پتانسیل ها و ظرفیتهای بسیاری در این حوزه محتاج به نیازسنجی و تجاریسازی ایدهها هستند. در همین راستا، کارآفرینی نیز در حوزههای مختلفی تعریف شده و به طرق گوناگونی تقسیمبندی میشود که از حجم سرمایهگذاری و نوع ایده گرفته تا کارآفرینی زنان؛ و سازمانهای ملی و بینالمللی نیز حمایتهای معنوی خود را همواره در این راستا به جوامع ارائه کردهاند که از آن جمله میتوان به یونسکو که دارای ماهیت آموزشی، علمی و فرهنگی است، اشاره کرد و از این نکته نباید غافل شد که رشد و پیشرفت جامعه نیازمند تلاش و همراهی تمامی اقشار جامعه است که این مهم در ابعاد اقتصادی نیز قابل توجه است و امروز زنان توانمندی در جامعه حضور دارند که ضمن حفظ کیان خانواده، نسبت به ایجاد بنگاه اقتصادی نیز مستعد بوده و به رونق اقتصادی خانواده و جامعه کمک میکنند.
چندی قبل نخستین «همایش ملی کارآفرینی و کسبوکار زنان» به همت دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس و با همکاری کمیسیون ملی یونسکو-ایران، با توجه به نامگذاری سال ۱۴۰۳ به عنوان «سال تولید ملی با مشارکت مردمی» بهمنظور تحقق آن و همچنین با تکیه بر مشارکت زنان، برنامهریزی شد. هدف از چنین برنامههایی تحت عنوان سمینار، همایش، نشست تخصصی و… ترویج، فرهنگسازی، الگوسازی کارآفرینی زنان، جهش تولید با مشارکت مردمی در راستای تحقق شعار سال، پشتیبانی از کسب و کارهای نوپا و دانش بنیان، و شناخت فرصتها و چالشهای کارآفرینی زنان و در نهایت رشد و توسعه شاخصهای اقتصادی از طریق به کار گیری تمام پتانسیل و ظرفیت جامعه است.
در این بین، توجه هرچه بیشتر به کارآفرینی و کسب و کار زنان، علاوه بر توانمندسازی نیمی از جامعه، چرخ اقتصاد را با سرعت بیشتری به حرکت میآورد. برگزاری مجامع و همایشها با حمایتهای معنوی سازمانهایی از قبیل سازمان بینالمللی یونسکو که موضوع «آموزش» عمده فعالیت آن است، سبب شناسایی مسائل، چالشها، همچنین دیده شدن فرصتها و توانمندسازی زنان به منظور ورود به حوزه کارآفرینی و کسب و کار خواهد شد.
ارتقای کارایی و اثربخشی بعنوان زیر شاخه های بهرهوری ، تبدیل ایدههای بدیع و نو به اختراع در محل پایلوت و آزمایشگاه و نهایتاً عرضه آن در سطح ملی، منطقهای و بینالمللی بعنوان نوآوری، ایجاد اشتغال برای تحصیلکردههایی که دانشمحور هستند برای تحقق اقتصاد دانشمحور، توسعه اقتصاد خانواده و نهایتاً جذب و دریافت دانش فنی و بکارگیری آن مطابق با دانش انقلاب صنعتی چهارم و پنجم و برگزاری جلسات
همافزایی و انتقال تجربه به دیگر اقشار و افراد جامعه از مهمترین دستاوردهای حضور کارآفرینان زن در جلمعه میباشد که البته زنان توانمند ایرانی به خوبی از عهده آن برخواهند آمد.