گفت و گوی رادیویی اتاق بازرگانی ایران با دکتر ملیکا ملک آرا (تیتر)
به گزارش پایگاه خبری بصیرت نو؛ موانع تولید ریشه در موضوعات مختلفی دارند. گاهی در حوزه اقتصاد است که نتیجه آن آسیب می زند به بدنه صنعت و گاهی در فرهنگ مصرف و آگاهیهای جامعه در بکارگیری محصولات و یا گاهی هم دستورالعمل ها و فرایندهای پیچیده
اما آنچه که مهم است، این است که صنعت همانگونه که به تمامی بخش های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و… اثر می گذارد، از موضوعات مختلف نیز اثر میگیرد ، لذا مجموعهای از عوامل محتلف وجود دارند که آسیب هایی بالفعل و بالقوه ای را به بدنه صنعت و تولید کشور وارد کرده اند ، مهمترین عوامل بازدارنده بصورت خلاصه شامل موارد زیر است.
اصلی ترین مانع برای تولید نوسانات ارز است.
امروز تولید کننده نمیداند آیا کالایی را که امروز فروخته است فردا هم میتواند تولید کند یا خیر؟ از سویی دیگر همین نوسانات نرخ ارز سبب افزایش قابل توجه قیمت مواد اولیه داخلی و خارجی می شود که در قیمت تمام شده اثر گذار است.
مانع بعدی ، عدم وجود نقشه استراتژیک مشخص و قابل اجرا در حوزه تولید صنایع است.
بارها مشاهده شده که با تغییر دولت، نقشه راه پیشین قطع شده و مسیر جدیدی آغاز یا ادامه مییابد ، در صورتی که تدوین و داشتن یک سند استراتژیک تولید قوی، با تغییرات مدیریتی تغییر نخواهد کرد و آن ملاک و سندی است برای حرکت تمام مدیران و دولتمردان.
قیمت گذاری دستوری نیز یکی از موارد مطرح در این موضوع است که به عقیده کارشناسان حوزه اقتصاد، همین قیمت گذاری دستوری که از سوی دولت اقدام می شود تا قیمت کالاها با قیمت پایین تری به دست مردم برسد، سبب دو نرخی شدن کالاها در بازار می شود. یک نرخ دولتی و دیگری نرخ بازار؛ مانند بازار خودرو که این قیمت گذاری دستوری سبب ایجاد دلالی ها و رانت ها و مواردی از این دست شده است.
عدم دارا بودن سرمایه در گردش واحدهای SMEs
از موانع دیگر است که یکی از اصلیترین راههای تأمین مالی واحدهای تولیدی در کشور، نظام بانکی است، که متاسفانه رابطه معناداری بین نظام بانکی با بخش تولید شکل نگرفته و نظام بانکی تمایلی به انجام چنین اموری ندارد و همچنان این شکاف از سالیان قبل وجود دارد. وظیفه نظام بانکی کمک به بخش تولید است اما دو نکته نباید فراموش شود؛ نخست آنکه شبکه بانکی به دلیل چالشهای فراوانی که دارد نمیتواند به عنوان ابزار قابل اعتمادی برای رفع نیازهای صنعت و تولید نقش آفرینی کند؛ موضوعی که موجب میشود صنعت کشور در یک دور باطلی بیفتد که از یک طرف نیاز به سرمایه در گردش دارد و از طرف دیگر نمیتواند این نیاز خود را برطرف کند و درگیر روابط ناسالم با نظام بانکی میشود.
تورم نیز از معضلات اقتصادی است که گریبان تولید را نیز می گیرد. بسیاری از واحدهای تولیدی به دلیل تورم توان بازپرداخت تسهیلات دریافتی را ندارند که همین امر موجب افزایش معوقات بانکی و جریمههای سرسام آور روزانه میشود.
رکود اقتصادی متوالی باعث آسیب های زیادی به بدنه صنعت شده است.
عدم امکان مبادلات ارزی و مالی تولیدکنندگان با شرکای خارجی یکی دیگر از چالش های تولید کنندگان صنعتی است.
اشکالات سیستم حمل و نقل کشور باعث هزینه سربار برای تولید کنندگان میشود.
فایل کامل گفت و گو از لینک زیر قابل دستیابی است.
https://otaghiranonline.ir/Audio/71708